home
EinstiegsseiteAktuellesVitaEnsemblesKonzerteProjektePresseRepertoireDownloadsLinksKontaktD
Pressestimmen

« zurück

2. August 2012
Sydsvenskan / Kultur&Nöjen
Färgstark violinist på Tivoli Kultur & Nöjen.Vid två konserter i Tivolis sommarkonsertserie stod den unga violinisten Julia Fischer i fokus. Hon är en av de mest färgstarka violinisterna i sin generation och har blivit ett välkänt namn inte minst tack vare en redan omfattande skivproduktion.

Vid de båda konserterna presenterades hennes musikerskap ur olika perspektiv – som solist med orkester och som kammarmusiker.

Fischers framförande av Mendelssohns violinkonsert tillsammans med Tivolis symfoniorkester blev inget annat än enastående. Med självklar suverän teknisk behärskning fångade Fischer styckets inneboende nervösa romantiska oro och hittade den rätta balansen mellan introvert lyrik och virtuos, utåtriktad optimism. Det sistnämna bjöds det än mer på i extranumret av Paganini.

Orkestern, i god sommarform, inledde det väl genomtänkta programmet med Gades uvertyr Efterklang av Ossian och avslutade med Brahms` tredje symfoni. Symfonin är erkänt svårgestaltad och de två första satserna blev något endimensionella medan energin återfanns i båda sista.

Vid fredagskonserten formade Julia Fischer och musikervänner en stråkkvartettkonstellation och gav ett traditionellt program, men där intressanta förbindelser mellan verken avslöjades.
Både i Haydns F-dur kvartett, hans sista, och Mendelssohns i e-moll mötte man interpretationer med stor dynamisk spännvidd, rytmiska vitalitet och spänst.

Kvällens höjdpunkt blev Schuberts d-moll kvartett med tillnamnet "Döden och flickan", benämnd efter den sång som är utgångspunkt för verkets variationssats. Här lyftes musikens visionära drag fram med en nästan expressionistisk intensitet, dock utan att kompromissa med klarhet och samspel.

« zurück